Sep. 26, 2019

Sügise mõtisklused ja praktilised soovitused

Kuigi ilmad võivad olla veel päikselised ja soojad, lähevad puud vaikselt juba värviliseks ja ükskord tuleb meil tunnistada, et tegelikult sügis ikkagi tuleb ning ilm läheb muudkui pimedamaks ja vastikumaks. Mul on üks sõbranna, kes ütleb alati, et tema ootab sügist, sest siis ta saab rahulikult istuda ja kududa – muidu peab ta kogu aeg õues olema, aias toimetama ja lastega ujumas käima. Ta lausa ootab, et saaks sügise saabudes süütundeta iseendale aega võtta. Tema jaoks on kudumine meditatsioon ja eks sügis tegelikult ju ongi selline sisekaemuse aeg. Ka vanasti tuldi selliste ilmadega ikka kokku, räägiti lugusid ja jagati tarkusi. 

Sügis on väga hea aeg, et võtta ette midagi uut, õppida, vaadata enda jaoks üle uusi teemasid ning võtta aega mediteerimiseks ja rahulikuks olemiseks. Tempo peabki jääma aeglasemaks, sest loodus aeglustub ja meie oleme samuti looduse osa, kuigi me oleme selle ära unustanud ja peame ennast looduse krooniks. Tegelikult peaksime loodusega ühes rütmis tempo maha võtma. Miks mitte minna ka meditatsiooni- või paastulaagrisse. Palju räägitakse küll kevadpaastust, kuid tegelikult on enne talve väga hea ära teha sügisene paast, et kergemalt talvele vastu minna. Kõige külmemale ajale seda siiski jätta ei tasuks. Kindlasti võib pimedal ajal meie seest esile kerkida allasurutud tundeid, näiteks kurbust või teatavat eestlaslikku ängi. See avab taas võimaluse tegelda asjadega, mis tahavad meie seest välja tulla. Näiteks vaatad, et täna sajab vihma, ilm on pime ja tunned, et ei tahaks nagu üle poole tunni õues olla. Küsi endalt, mis tunne see on? Mida sa hetkel tunned? Kui sa juba tunnistad seda tunnet, siis see saab hakata vaikselt lahustuma. Sa puhastad niimoodi ennast ja vabaned nendest tunnetest. Kõige lihtsam on liituda mõne meditatsioonigrupiga, kuid ka omapäi mediteerimiseks on väga häid nippe.

Praktiline harjutus: Istu ja leia endale mugav asend. Pane keel suulakke ja hinga neljani lugedes sisse. Hinga mõnusasti, hästi kõhu põhja naba alla ja siis kaheni lugedes hoiad hinge kinni. Neljani lugedes hingad jälle välja ja hoiad kaks sekundit hinge kinni. See rütm saab olema 4-2-4. Neli sekundit hingad sisse, kaks hoiad naba all hinge kinni ja neli hingad välja.

See harjutus aitab hästi näiteks sundmõtete korral, sest inimene ei suuda mitut mõtet korraga mõelda. Kui sa mõtled sellele, kuidas sa neid numbreid loed ja kuidas sa hingama pead, siis rohkemale sa parasjagu mõelda ei saagi. See harjutus aitab sul tuua fookuse mõttekehast välja füüsilisse kehasse, kui sa suudad nii moodi 4-5 minutit lihtsalt hingata. Kui sul on vaja aja peale kuhugi minna, pane endale telefon näiteks viie minuti pärast helisema. Siis ei pea sa ajale üldse tähelepanu pöörama ega muretsema, kui palju aega läks või kas ma tegin seda liiga vähe. Mediteerid lihtsalt seni, kuni kell heliseb. Seejärel tule meditatsioonist välja. Võib-olla on selleks ajaks su sundmõte sootuks kadunud, võib-olla saad hoopis mõne uue idee – iga kord on erinev. 

Sügisel on väga oluline hoida oma immuunsüsteem töökorras ja seetõttu tuleb jälgida, et seda negatiivse mõtlemise ega muretsemisega ei õõnestataks. Emad kipuvad sageli oma laste pärast muretsema, kuid läbi selle saadavad nad tegelikult oma lastele negatiivset energiat, mistõttu siis laste immuunsus ja energiatase võivad langeda. Suure armastuse tähe all tõmbavad vanemad teadmatusest oma lapsi tegelikult hoopis alla. Kui tahame ise olla terved ja ka oma lapsi heas energias ja tervetena hoida, on oluline mõelda positiivseid mõtteid. Kui sa mõtled näiteks oma lapse peale, et kus ta nüüd ikkagi on, kell on nii palju ja ta pole ikka veel tulnud, siis saada talle muretsemise asemel hoopis valgust ja armastust või kas või ingleid appi või mõtle, et ta kindlasti on lihtsalt unustanud ennast sõbraga mängima, nägi tee peal kedagi tuttavat või naudib hoopis kummikutega porilombis trampimist. Oluline on välja saata just positiivset energiat. See kehtib ka sinu enda puhul – kui sa tabad end mingilt negatiivselt mõttelt, siis aktsepteeri seda! See on täiesti normaalne, et need aeg-ajalt tulevad, kuid katsu oma tähelepanu siiski suunata sellele, mida sa tegelikult tahaksid selle asemel kogeda ja keskendu siis sellele teisele poolele. Kui hakkad haigeks jääma, siis kujusta koheselt, et oled täiesti terve ja loomulikult seejärel tegutse ka. Kõigepealt tasub abi otsida loodusest – kõik eestlased ju oskavad ravimtaimi ja mett kasutada ning ravimteesid juua. Seda kõike võib juba profülaktikaks teha. Võiks süüa võimalikult puhast toitu – see on keha jaoks väga toetav. Väga oluline on ka piisavalt magada. Suvel on päikest ja elujõudu palju rohkem, seega sügisel keha tegelikult tahabki rohkem puhata. Luba siis endal seda teha – sügis ongi puhkamise aeg. Mida pimedamaks läheb, seda rohkem peaksime puhkama.

Armastusega

Liis Ugandi http://www.keskpaike.com/432564027

Share this page