Dec. 18, 2017

Mida teha, kui tundub, et oled sattunud väljapääsmatusse olukorda

Kui su elus on rasked ajad, koged madalseisu ja sa ei tea, kuidas olukorrast välja pääseda, siis tasub kindlasti abi küsida. Me olemegi loodud üksteist aitama. Palu kaaslasel endale peegliks olla, et end paremini näha või mine terapeudi juurde, kes saab sind sellest olukorrast välja aidata. 

Sageli need inimesed, kes peavad end tugevaks, kes ei lähe abi küsima, vaid arvavad, et peavad alati kõigega ise hakkama saama. Neil on keeruline jõuda alistumiseni, sest nad arvavad, et alistumine võrdub kaotamisega. Alistumine on aga hoopis minna lubamine. Et sa ei hoia enam kinni ega trügi jõuga. Kui sein on ees, siis pole vaja seinast läbi minna - keera teistpidi ja mine uksest. Kui mingi aspekt su elus ei tööta, sa põrkad kogu aeg vastu seina, siis peatu ja võta aeg maha. Ütle: „Stop!” ja hakka uurima, mis on need teised võimalused, kuidas ma võiksin käituda, mida teha. Uuri internetist, küsi tuttavatelt, mis on need teised võimalused, mida sa ei näe. See, et sa ei näe hetkel väljapääsu, ei tähenda, et seda ei ole. Küsi endalt, mida sina ise saaksid muuta. 

Tee endale selgeks, millised valdkonnad ja mis täpselt sinu elus ei toimi ning millal see alguse sai. Kaardista enda jaoks ära, millal hakkas valesti minema, mis läks valesti, millega sa rahul ei ole, millega sa rahul oled, kus see probleem on. Kõigepealt tunnista endale, et sul on probleem. Sealt alates saab hakata muutus juba toimuma. Siis saab juba vaadelda, kas ma olen mingit mustrit korranud, olen kindlat tüüpi inimesi oma ellu tõmmanud. Kui näiteks avastad, et oled ohvrirollis, siis saad otsustada, et nüüd on kõik, nüüd ma astun sellest ohvrirollist välja ja hakkan looma sellist elu nagu mina tahan. Tõmbad sinna nagu joone alla ja hakkad mõtlema, miles tundega ma tegelikult tahan elada. Loo oma ellu kõige paremad asjad, mida sa üldse suudad välja mõelda. Keskendu positiivsele ja ära anna enam energiat sellele negatiivsele, vanale mustrile. Kui tunned, et hakkad vanu mustreid kordama ja takerdud oma vanadesse mõttemustritesse, siis mõtle kõvasti, kuula, mis juttu sa oma peas korrutad. Oma mõtteid kõva häälega välja öelda on väga hea nipp, mida soovitan soojalt, kõigile.

Terapeut ei tee sind korda, kui sa oled „rikki läinud”. Ta näitab katte Sulle teeotsa, annab tööriistad, millega saad ennast ise korda teha ja oma elu paremaks muuta.

Armastusega,

Liis Ugandi

Share this page